Toner och Tankar – för unga filosofer

Foto: Johanna Aggestam

Hur smakar en blommig falukorv? Hur lyssnar man med ludd i öronen? Och kan man ta ton och trivas?

Lönnebergakvartetten presenterar en ny musikföreställning med talande toner och kluriga tankar som passar unga filosofer.

Ett spännande, lustfyllt och lättillgängligt möte, i Lönnebergakvartettens unika gestaltning där Lönnebergakvartetten – den sjungande stråkkvartetten – bjuder in till en nära upplevelse av musik och instrument i interaktion med barnen, med stråk och sång.

Så häng med i ett flödigt tempo genom en 35-minuters upplevelse fantastisk klassisk musik, välkända låtar, och fina funderingar. Toner och Tankar för unga filosofer!

Med Pukslagssymfoni, Blommig falukorv, Habanera, en och annan Glassbil… Därtill tankar och ord inspirerade av bokserien Sandvargen, från Mumintrollet, Nalle Puh m.fl. filosofer.

”- Hur vet man att nån är ens vän? – Det är väl som med mat, man måste prova.” Sandvargen

”Man kan vara mycket modig fast man är liten.” Muminpappans memoarer

Foto: Johanna Aggestam

SE VIDEO Toner och Tankar – tryck här!

Pedagogiskt material: Efter föreställningen får barnen ett inspirerande vykort att färglägga med låtlista mm. Vi skickar också ut en litteraturlista för att anknyta till våra texter och citat ur barnlitteraturen. Dessutom finns roligt filmmaterial med Lönnebergakvartetten att botanisera bland på You Tube.

”Vilken fantastisk resa! Och att få möta den klassiska musiken på det här sättet. Komma så nära! Så levande! En fantastisk introduktion för barn som är ovana vid den här musiken.” Lärare, Björna skola, Örnsköldsvik

”Rekommenderar varmt denna lekfulla föreställning med stråkar, stämsång, dans och glädje. Medryckande musik varvat med tankar om vänskap och universum.  Publiken dras med, märks inte minst på spontana applåder och positiva kommentarer  när den unga publiken lämnar lokalen. Till toner från, så klart, en fiol.” Kina Löwenbrååt Koski, Kultursekreterare i Sundbyberg.

Läs- och Biblioteksspecial: I denna anings utvecklade form fokuserar vi lite extra tydligt på texterna ur vår barnlitteratur som vi använder i föreställningen, omkring vilka vi bygger musiken och gestaltningen. Vi hjälper till med litteraturlista att anknyta med och samarbetar inför besöket så att böckerna vi citerar ur i föreställningen kan tas fram i fysisk form. Föreställningen anpassas lätt för även små spelytor. Ex på litteratur vi citerar ur: Nalle Puh, Mumintrollet och Sandvargen.

Toner och Tankar för unga filosofer har följande subventioner 2023-2024:
Region Stockholm: . Köp föreställning via RS Kulturkatalog: https://kulturkatalogen.regionstockholm.se/aktiviteter/lonnebergakvartetten/tot
Kulturkatalogen Väst: 50 % rabatt: https://www.kulturkatalogenvast.org/Arr/id/5224
2024: Musik i Uppland: Katarina.bonander@musikiuppland.se

FAKTA:
Speltid: 35 min.
Åldersgrupp: 5 år till åk 3.
Lokal: Teaterscen, Aula, Samlingssal, Gymnastiksal.
Yta: 4 x 4 meter + publikplats.
Ljus: Mörkläggning behövs ej.
El: Nej
Takhöjd: Normalt rum
Teknik: En bakgrundsskärm och en pall.
Bygg/rivtid: 30 min/15 min. 
Publikantal: Max ca 80.

Toner och Tankar för unga filosofer turnérar sedan 11 november 2022.